Veilig speelgoed - onze hoogste prioriteit!

We voeren onze testen steeds opnieuw uit

"De basis van ons speelgoed is zo goed als hetzelfde als toen ik in de jaren 70 van de vorige eeuw begon, maar tegenwoordig hebben we veel meer speelgoed en aanvullingen op onze basismodellen. Het grootste verschil tussen toen en nu is dat we nu meer dan 1000 testen per jaar uitvoeren, waarin we controleren op chemicaliën en kwaliteit om te zorgen dat het speelgoed van BRIO veilig door kinderen gebruikt kan worden. Dit komt door strengere wettelijke vereisten. vertelt Göran Kullberg." Torsietest

"De eerste norm uit 1975 bestond uit 4 pagina's. Tegenwoordig hebben we richtlijnen en normen met duizenden pagina's juridische tekst om ons aan te houden. De testapparatuur is ongelofelijk verbeterd en tegenwoordig kunnen we substanties detecteren in hoeveelheden die zo klein zijn dat we erover kunnen twisten of ze wel bestaan,”

Als Hoofd Kwaliteit heeft Göran niet alleen de verantwoordelijkheid te zorgen dat al het speelgoed voldoet aan de wetten en regels die door de autoriteiten zijn opgesteld in de meer dan 20 landen waarin BRIO actief is, hij is is ook verantwoordelijk voor de implementatie van fundamentele veranderingen in de materialen die BRIO in haar producten gebruikt als de kwaliteit en veiligheid hierdoor verder kunnen verbeteren.

We proberen altijd te verbeteren

"In 2013 hebben we besloten de oppervlaktebehandeling te veranderen van alle metalen onderdelen die worden gebruikt in onze treinmodellen, zodat ze zo vrij mogelijk zijn van vrijkomend nikkel. Dit betekende dat we het vrijkomende nikkel hebben kunnen verlagen met meer dan 96%, vertelt Göran." Hij voegt eraan toe: "Dit proces kostte ons meer dan twee jaar, omdat we ongeveer 1500 verschillende metalen onderdelen hebben."

Het is BRIO ook gelukt de migratie van organische tinverbindingen te verlagen van 1/100 tot 1/1000 van de beperkingen die zijn vastgesteld door de autoriteiten.

“Het klinkt misschien als tijdverspilling om een waarde te verlagen die al zoveel lager is dan de wettelijke limieten, maar wij vinden dat het verstandig is om alles te doen wat we kunnen om de hoeveelheid chemische stoffen in speelgoed te verlagen. Dit is een voortdurend proces," legt Göran uit. "Op dit moment werken we aan een grondige analyse van de verschillende soorten lak die we gebruiken. Mensen denken vaak dat lak op waterbasis het beste en meest veilige is, maar dat is niet altijd het geval. Water en oplosmiddelen zijn slechts dragers van de verf en verdampen als de verf opdroogt. Het grootste risico zit nog steeds in de verschillende soorten pigmenten die gebruikt worden.

En we moeten ook rekening houden met duurzaamheid en kwaliteit. Daarom testen we zo rigoureus, omdat we onze beslissingen altijd willen baseren op feiten, voegt Göran toe."

Goran KullbergGöran Kullberg is sinds 2006 Global Head of CSR and Quality bij BRIO, maar hij werkt al sinds 1978 bij BRIO, toen hij begon te werken in de productie van houten onderdelen. Vanaf halverwege de jaren ´80 is hij verantwoordelijk voor het reilen en zeilen in de fabriek van BRIO. In deze periode is BRIO gegroeid en hebben de productiemethoden een ongelofelijke ontwikkeling ondergaan. Göran heeft onlangs de speelgoedindustrie vertegenwoordigd in een Europese expertgroep onder de Europese Unie over “Producttraceerbaarheid”.